08.12.12

Альберт Айнштайн

Вчений-загадка.
Чoму Айнштайн з язиком?

Коли необхідно уявити собі типовий образ великого вченого, то, як правило, всі бачать перед очима Альберта Айнштайна – Фізика (з великої букви), мислителя, філософа.



 Цілковита більшість людей сприймають його як «божевільного вченого», в хорошому розумінні цього вислову. Такий образ створився у головах людей виключно дякуючи нестандартній, неординарній зовнішності, а не розумовому статусу вченого.




Видатний фізик, творець загальної теорії відносності, Нобелівський лауреат, часто зявлявся перед оточуючими у звичайному розтягнутому светрі та з непричесаним волоссям. Його думки завжди вирішували при цьому якісь складні та незрозумілі оточуючим задачі. Широко відомими є забудькуватість та життєва непрактичність цієї неординарної та милої людини.



Але в день святкування свого 72-го дня народження він дещо при підняв завісу таємничості навколо свого імені та особи.



14 березня 1952 року фотограф Сейсс попросив зробити Альберта Айнштайна задумливе обличчя, котре відповідало би його іміджу. У відповідь вчений показав язика, показавши всім, що він звичайна людина, котра володіє усіма природніми емоціями. Так і вийшла ця світлина, яка розвіювала образ сивої, непрактичної та не причесаної геніальної людини.



Сам Айнштайн визнав цю світлину як надзвичайно вдалу, адже йому дуже набрид стереотипний образ «злого генія».

Ця фотографія за короткий термін облетіла увесь світ

До речі, на фото була присутня родина Ейделотів, яку фотографу прийшлось вирізати (цензура). Айнштайн відсилав це фото, як новорічну відкритку, на звороті якої писав побажання з поздоровленням.  Журналіст Х.Сміт отримав наступний напис: «жартівлива гримаса людству».

Всього було надруковано девять оригінальних світлин, одну з яких у 2009 році було продано за 74 000 долярів.




Варто дослідити:




Немає коментарів:

Дописати коментар