16.12.12

ЗТВ - загальна теорія відносності

Загальну теорію відносності не піддадуть ревізії
Молекули метилового спирту в стародавній галактиці, віддаленій від нас на 7 мільярдів світлових років, допомогли астрофізикам з'ясувати, що протони й електрони не відрізнялися за своїми властивостями від сучасних частинок, що рятує загальну теорію відносності від ревізії.
Передових вчених світу бентежить питання незвідності нашого Всесвіту: немає чіткої ясності у причинах його виникнення, у закономірностях розширення та у будові. Створюються відповідні теорії, будуються певні моделі які, звичайно,  наближають нас до істини (відповідей на поставлені запитання). Як доказ, нагадаю, що Нобелівську премію з фізики за 2011 рік отримали науковці, котрі встановили, що Всесвіт розширюється з прискоренням, а не рівномірно, як вважалось до цього часу.
Згідно з однієї теорії вважається, що ранній Всесвіт не був схожий за своїми фізичними властивостями на сучасний стан. Зокрема, до певного моменту часу Всесвіт розширювався з постійною швидкістю, а через 5 мільярдів років після Великого вибуху він почал розширюватися з прискоренням. Пише "Правда.if.ua".

Астрономи намагаються з'ясувати причини цих відмінностей, порівнюючи значення деяких фундаментальних констант для сучасного і стародавнього Всесвіту.

Група астрофізиків під керівництвом Віма Юбахса з Амстердамського університету (Нідерланди) визначила значення однієї з таких констант - співвідношення маси електрона і протона (µ = me/mp), вивчивши спектр випромінювання квазара PKS 1830-211, який пролітає через древню галактику в сузір'ї Стрільця.

Як пояснюють вчені, під час своєї подорожі до Землі світло квазара, віддаленого від нас на 11,1 мільярда світлових років, стикається з молекулами газу в цій галактиці.

Завдяки цьому спектр та інші властивості його випромінювання змінюються, зберігаючи в собі "сліди" молекул, через скупчення яких пройшли промені квазара.

Увагу Юбахса і його колег привернули лінії в спектрі квазара, відповідні молекулам примітивного спирту метанолу (СН3ОН). У своїх попередніх роботах астрофізики з'ясували, що спектр метанолу порівнян з іншими "космічними" молекулами має найбільше відрізнятися від його поточного малюнка в тому разі, якщо значення µ було іншим в далекому минулому Всесвіту.

Вчені скористалися цим шансом і виміряли співвідношення мас елементарних частинок по лініях метанолу в спектрі PKS 1830-211. Юбахсу і його колегам вдалося виділити чотири лінії метанолу в спектрі квазара і порівняти їх характеристики зі спектром молекул спирту в їх лабораторії.
Виявилося, що значення µ для сучасної і стародавньої Всесвіту практично не розрізнялися. За розрахунками астрофізиків, різниця в їх значеннях не перевищує однієї десятимільйонна частки (10-7).

Як вважають дослідники, це дає змогу говорити про те, що співвідношення маси електрона і протона по суті не змінилося за останні сім мільярдів років.

"Якщо б ми помітили якісь відмінності у значеннях фундаментальної константи, то тоді б нам стало зрозуміло, що наше розуміння основ фізики є неправильним. Зокрема, подібне відкриття порушувало б ключове положення загальної теорії відносності Ейнштейна - принцип еквівалентності сил гравітації і інерції", - підсумовує один з авторів статті Карл Ментен з Інституту радіоастрономії Товариства Макса Планка в Бонні (Німеччина).


Немає коментарів:

Дописати коментар