15.12.12

Всесвіт очима інопланетян

Фізики подивились на Всесвіт очима інопланетян


    Учені описали Всесвіт, як його можуть уявляти інопланетні цивілізації, якщо такі, зрозуміло, існують.

Це стало можливим після описання космосу на підставі запропонованого в роботі "ентропійного" принципу. Стаття вчених поки не прийнята до публікації, однак її препринт доступний на сайті arXiv.org.

У рамках нової роботи фізики намагалися узагальнити так званий антропний принцип у космології, що пояснює ряд нетривіальних співвідношень між фізичними параметрами космосу. Цей принцип стверджує, що
 "Всесвіт такий, як ми його бачимо, тому що лише в такому Всесвіті могла з’явитися людина-спостерігач".



Одним з аргументів проти цього принципу є те, що судження про глобальні закони, що виконуються за припущенням для всього космосу, робиться на підставі тези про існування спостерігача в окремо взятому регіоні Всесвіту. 

Щоб обійти ці труднощі, фізики запропонували більш загальний підхід - в основу всього було вирішено покласти поняття ентропії, що є мірою хаотичності стану системи (проти аналогічного підходу, наприклад, виступав свого часу радянський фізик Лев Ландау).

У цьому випадку виникнення спостерігача в тому або іншому регіоні космосу відбувається при досягненні в цьому регіоні досить високого рівня ентропії - тобто фізичні системи в цьому регіоні стають досить складними. На підставі цього припущення і "ентропійного" принципу дослідники змогли обчислити, яким бачить світ абстрактний розумний спостерігач.

Так, виявилося, що спостерігач виявляє себе в плоскому Всесвіті (площина розуміється тут у сенсі теорії відносності) на зорі "вакуумного домінування", тобто ери, коли космос став складатися переважно з порожнечі. Крім цього, навколо себе такий спостерігач виявляє велику кількість квантових релятивістських часток. Зі слів дослідників, отримані результати прекрасно узгоджуються з тим Всесвітом, що спостерігає сучасна людина.



Немає коментарів:

Дописати коментар