16.06.13

Антарктида


Материк без льоду




 Британська антарктична служба спільно з NASA завершила роботу зі створення нової карти поверхні Антарктиди. 


Завдяки їй можна дізнатися, як виглядав би материк без шару льоду, що оточує його більше 30 млн років. 


Метою проекту було прорахувати обсяг льоду, що накопичується на Антарктиді, і можливі варіанти його зникнення. Вчені хочуть зрозуміти, наскільки може підвищитися рівень океанів при тих чи інших сценаріях глобального потепління і вивільнення гігантських мас води з льодовиків на інших континентах і льодів Антарктиди. Щоб зрозуміти, скільки на материку льоду, потрібно було отримати точну карту рельєфу місцевості, що дало в свою чергу уявлення, якої товщини лід покриває ті чи інші ділянки. 



В результаті Антарктиду сканували усіма можливими сучасними засобами дистанційного зондування: супутниками, аерозйомкою і наземними експедиціями. Для створення нової карти була, зокрема, використана інформація, отримана за допомогою літаків в рамках програми NASA Operation IceBridge. 


Одними з найяскравіших відкриттів стало знаходження найглибшої точки всіх континентів - долина під льодовиком Берд знаходиться на 2780 метрів нижче рівня моря. Також вчені отримали перші детальні знімки гір Гамбурцева, які перебувають під 1,6-кілометровим шаром льоду. 


NASA, яке працювало спільно з Британською антарктичною службою, оголосило про те, що всі зібрані дані будуть доступні для дослідників.



Варто дослідити: