29.06.13

Освіта як вона є

Хто вміє – той робить, хто не вміє – той вчить інших, хто не вміє вчити – той вчить, як потрібно вчити.  




Прочитав з насолодою нехитру побрехеньку (джерело розповіді), і задумався: можливо проблема не в зарплаті? 


«Вся наша школа чекала якогось страшного перевіряючого з райво. Директриса "на вухах". Коридори вилизані. Діти проінструктовані. Було вирішено запросити цю страшну людину в наш клас на показовий урок з географії і в десятий - на урок хімії. Цілий тиждень трудовик творив діючу модель Сонячної системи. Нарешті настав день "вушка голки". До класу входить перевіряючий, директриса, і завуч. Перевіряючий виглядав зовсім нестрашно: товсті скла і тихий сором'язливий голос. Ми всі напружені, як циганські коні. Географічка раптом заговорила голосочком казкової лисички, яка хоче виманити з норки зайчика:
 - Діточки, сьогодні ми зрозуміємо, як на землі відбувається зміна пір року. Погасіть, будь ласка, світло.
Настав напружений інтим, тільки матове сонце завбільшки з футбольний м'яч, гріло землю і ледве освітлювало глибини космосу наповненого галактиками очей. Лисий голос вчительки, ще менше підходив до її справжнього, злого голосу: 


- «Хлопці, ви бачите, як земля крутиться, крутиться, крутиться, йде, йде, йде і за рік робить повний оборот навколо сонця. У цей час на землі відбуваються зміни пір року».

Вона обертала землю на кронштейні навколо Сонця і навколо своєї осі:
- «Бачите діти, тут земля прогрівається сонечком, а тут немає, ну і тут знову прогрівається ... Так і змінюються на нашій блакитній планеті пори року, вийди зайчик з норки, не бійся. Лисичка-сестричка тебе чекає ... »
І все в такому дусі, таким же солоденьким голоском.
Минуло хвилин тридцять. Зірки звикли до напівтемряви, раптом не голосно заклекотіла «чорна діра» з райвно:
- Хлопці, а хто-небудь зрозумів, чому змінюються пори року на землі? Хто зрозумів? Поясніть мені.

Ми всі дивилися на Сонячну систему і мовчали. А і справді: чого вони змінюються? Начебто земля обертається як дзига, нагріваючись - остигає, та й навколо Сонця рік за роком пролітає.

Незрозуміло ...


Географічка: - Хлопці, ну хто зрозумів? Непідводьте мене, піднімайте руку.

Директриса (виходячи з себе): - "Ну, чого ж ви? Вам Жанна Іванівна все так дохідливо пояснила. Ви що, всі тупі такі або перевіряючого злякалися? Що жоден не зрозумів? Ну, просто зла на вас не вистачає! "


Тут страшна людина з райвно каже:

- «Не лайте їх. Діти не винні ».


З цими словами він встав, підійшов до Сонячної системи і вказівним пальцем, з легким скрипом нагнув земну вісь ... Потім сумно додав:

- «Ну що ж, тепер ведіть мене на урок хімії».

Через тиждень у нас була інша географічка, хімічка і новий директор школи. Цей нахил землі зі скрипом, я запам'ятав на все життя і тому мій син вже в п'ять років розумів - чому змінюються пори року».





Пори року: як воно є ...





Немає коментарів:

Дописати коментар