30.05.13

Атом водню



Атом водню: вигляд збоку



   Міжнародній групі вчених вдалося сфотографувати атом водню, що раніше вважалося практично неможливим. До теперішнього часу вченим вдавалося зробити фотографії тіні атома й електрона. Проте сфотографувати власне атом, а не будь-яку його частину уявлялося вкрай важким завданням навіть при використанні найбільш високотехнологічних пристроїв.


На нових зображеннях, отриманих за допомогою фотоіонізаційного мікроскопа, видно розподіл електронної густини, яка повністю збігається з результатами теоретичних розрахунків.



Сутність фотоіонізаційного методу полягає у послідовній іонізації атомів водню, тобто у відриванні від них електрона за рахунок електромагнітного опромінення. Електрони, що відокремилися, направляються на чутливу матрицю через позитивно заряджене кільце, причому положення електрона у момент зіткнення із матрицею відображає положення електрона в момент іонізації атома. Заряджене кільце, що відхиляє електрони в сторону, грає роль лінзи і з його допомогою зображення збільшується у мільйони разів.


"Ми дуже задоволені нашими результатами. Квантова механіка так мало має з повсякденним життям людей, що навряд чи хтось міг подумати про отримання реального фотознімку квантових взаємодій в атомі", - говорить провідний автор дослідження Анета Стодолна.



Також вона стверджує, що розроблена методика може мати і практичне застосування, наприклад, для створення провідників товщиною в атом, розвитку технології молекулярних проводів, що значно вдосконалює сучасні електронні прилади.


Зазначимо, що за допомогою інших приладів, тунельних мікроскопів, які сканують, окремі атоми можна не лише побачити, але й перемістити в потрібне місце.



Варто дослідити:








Немає коментарів:

Дописати коментар