06.04.14

Знову темна матерія

Темна матерія в центрі Галактики?

Науковці з Національної прискорювальної лабораторії імені Фермі, Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, Массачусетського технологічного інституту та університету Чикаго виконали нове дослідження гамма-випромінювання центральної ділянки нашої галактики і з’ясували, що певну його частину може давати темна матерія.


Карта розподілу в центральній ділянці Галактики високоенергетичних гамма-променів
На світлині ліворуч — карта гамма-променів з енергією від 1 до 3,16 ГеВ, виявлених в галактичному центрі з допомогою телескопа «Фермі». Червоним показано найбільші значення енергії. Також позначено відомі пульсари. Праворуч — надлишкова емісія (всі відомі джерела гамма-випромінювання видалено), що може виникати внаслідок анігіляції частинок темної матерії. Фото з сайта www.sciencedaily.com.

Нові результати отримано шляхом аналізу даних, зібраних космічним гамма-телескопом «Фермі» (Fermi Gamma-ray Space Telescope). Побудовані науковцями карти розподілу гамма-випромінювання, вказують на те, що в центрі Галактики виникає більше високоенергетичних гамма-променів, ніж це можна пояснити відомими джерелами такого випромінювання. Цей надмірний потік можна пов’язати з деякими формами темної матерії.

Ден Гупер (Dan Hooper), провідний автор дослідження, вважає, що зареєстрований надлишок гамма-випромінювання неможливо нині пояснити з урахування тільки традиційних гамма-джерел (пульсари тощо) і що цей «сигнал» узгоджується з найпростішими моделями темної матерії.

Природа темної матерії допоки невідома. Кандидатом на роль основного носія холодної темної матерії є вімпи (WIMP, Weakly Interacting Massive Particles ) — масивні частинки, що слабко взаємодіють. Теоретики вважають, що є багато типів вімпів, частина з яких може або взаємно знищуватися, або під час зіткнень один з одним утворювати проміжні частинки, які швидко розпадаються. Обидва ці шляхи приводять до появи гамма-променів — найенергетичнішого випромінювання, яке може реєструвати телескоп «Фермі».

Дослідники попереджають, що для перевірки отриманих ними результатів про темну матерію потрібно ще кілька досліджень, зокрема аналіз гамма-променів інших астрономічних об’єктів чи експериментів з прямого виявлення темної матерії, пошуки якої нині виконують різні наукові колективи.
За інф. з сайта www.sciencedaily.com

Немає коментарів:

Дописати коментар