16.03.14

Дорога до раю

Космічний ліфт

Коли збудують перший космічний ліфт
Подорож на геостаціонарну орбіту


У романі “Фонтани раю” (1979) письменник-фантаст Артур Кларк висунув ідею космічного ліфта для наукової спільноти та широкої громадськості.

Фундаментальний принцип не сильно змінився за більш ніж 40 років: космічний ліфт буде складатися з потужного кабелю або троса, з якорем на Землі і противагою на геостаціонарній орбіті Землі. Космічний ліфт зможе легко доправити людей і матеріали в космос, використовуючи не багато енергії, без витрат, необхідних для запуску ракети.


Це ідея, яка є одночасно фантастичною і практичною, захопила уяву вчених і фахівців. Та чи будуть космічні ліфти?


Але існування космічних ліфтів тільки в науковій фантастиці справа проста: ми не можемо побудувати їх. 

“Проблема космічного ліфта полягає в міцності матеріалів”,- каже Джим Крокер, віце-президент Lockheed Martin, де він працює над створенням наступного пілотованого космічного корабля США, під назвою Оріон. “Ви уявіть собі трос, який можна розгорнути в космосі, а потім спустити на Землю і закріпити де-небудь, а потім перевозити по ньому вантажі вгору і вниз”, - підсумовує Крокер. Вчені поки не винайшли матеріал, який би був і досить міцним, і досить гнучким, щоб служити в якості троса.
Реальна фантастика?

В даний момент можливе створення наноматеріалів, які у сто разів міцніші від сталі. Проблема в тому, як тільки ви спробуєте створити більше, ніж кілька мікрон, міцність і жорсткість наноматеріалу починає зменшуватися.


Ця дилема на даний момент зупинила вчених. Але Артур Кларк сказав би, що це тільки питання часу, коли космічні ліфти стануть реальністю. Як він писав в 1962 році: “Єдиний спосіб виявлення меж можливого полягає в тому, щоб наважитися зробити крок в неможливе.”

Космічний ліфт відкриває справжні сходи в небо. За тиждень м’якої поїздки можна дістатися до геостаціонарної орбіти. Немає ніякого обмеження в розмірах або у формі корисного вантажу.

«Люди будуть сміятися і питати, чому ми взагалі робили космічні ракети … адже це нерозумно. Космічні ліфти повністю вирішать проблему. Навіщо робити щось ще?»



Космічний ліфт



Натхнення: www.infuture.ru