14.10.13

Мріємо про майбутнє

Кожен раз, коли ви виходите на вулицю великого міста, ви бачите масу людей, які настільки захоплені своїми смартфонами і планшетами, що практично не звертають увагу на навколишній світ. Цифрова залежність зростає і лякає, викликаючи в уяві образи нещасних громадян в «Матриці», прикутих до стільця і бажаючих прожити в ілюзії, що підмінює реальність.
Що ж буде далі?
Пять технологій майбутнього, які змінять людей

     Не будемо песимістами. Неврологи, психологи та дослідники в галузі штучного інтелекту – тобто, навчальні комп’ютери, що наслідуть людину і покращують її розумовий процес – кажуть, що машини також позитивно впливають на наше життя. Вони придумали термін когнітивні технології, щоб описати, як електронні пристрої та інші інструменти можуть допомогти і поліпшити такі здібності людей, як «психічна діяльність, вивчення, збереження та вилучення інформації з пам’яті, а також вирішення проблем».

Когнітивні технології включають в себе не тільки електронні гаджети, але і цілий ряд інших речей, які можуть посприяти людському мисленню у всіх сферах, від фармацевтики до ігор, що стимулюють розвиток мозку. Як зазначив професор філософії Тель-авівського університету Марсело Даскалов, навіть базова розмовна мова є сама по собі формою когнітивної технології, оскільки не тільки допомагає висловити наші думки, а й визначає наше мислення. Простіше кажучи, мова – це віддзеркалення вашого розуму.
Когнітивні технології можуть не включатися безпосередньо в мозок, але стати своєрідною надбудовою для нього. Розвантажити частину його процесів, тим самим розширивши працездатність мозку людини за межами, власне, «сірої речовини».

Як сучасні технології в обчислювальній потужності перевершують людський розум, так нове покоління психоактивних речовин та електронних імплантів можуть стати незамінними в світі когнітивних технологій майбутнього.

1. Розумні підручники

Пять технологій майбутнього, які змінять людей

Пригадуєте себе, як сиділи в читальному залі і насилу освоювали товстий підручник, повний незрозумілої термінології і складних ідей, від яких мозок буквально закипає? Ні? Ну нічого, не всі вчилися в школі та університеті. У кожному разі, студентам майбутнього буде простіше, тому що цифрові книги будуть володіти здібностями штучного інтелекту і роз’яснюватимуть все з терплячістю і проникливістю старого доброго професора.


Не так давно для iPad вийшов «розумний» підручник з біології. Студент міг ввести запитання «для чого потрібен білок?» Та отримати сторінку з необхідною інформацією. Програмне забезпечення книги також містило читабельну карту з 5000 понять на будь-яку тему, які були пов’язані між собою. У дослідженні, проведеному Каліфорнійським коледжем, студенти, які навчалися за цим підручником, отримали вищі оцінки, ніж інші.

2. Доповнена реальність

Пять технологій майбутнього, які змінять людей

Якщо ви дивилися «Залізну людину» або «Месників», ви напевно дивувалися тому, що роботизований костюм Тоні Старка розмовляв з ним і показував потік даних, які спливали всередині шолома костюма і повідомляли Тоні інформацію про довкілля. І хоча ми навряд чи будемо найближчим часом літати в залізних костюмах і битися з лиходіями, все йде до того, що ми будемо йти по вулиці, а дані будуть спливати прямо в повітрі навколо нас. Окуляри Google Glass – далеко не перший маячок такого майбутнього.


Ідея доповненої реальності сформувалася ще в 1960-х роках, коли дослідник Айвен Сазерленд – відомий як батько комп’ютерної графіки – написав статтю під назвою «Абсолютний дисплей», в якому розглянув можливість змішання цифрової інформації та людського зору для створення ілюзії бачення крізь стіну. На початку 2000-х вчені з Колумбійського університету розробили громіздкі, але цілком носимі інструменти, які дозволяли користувачу, який дивиться крізь спеціальні сонячні окуляри, бачити спливаючі проекції і графіки про райони Нью-Йорка. З тих пір доповнена реальність почала захоплювати світ.

Наприклад, агентство DARPA працює над контактними лінзами, що підтримують доповнену реальність. Такі пристрої можуть зчитувати цифрову інформацію, вбудовану безпосередньо в ландшафт у вигляді цифрових маячків.

3. Речовини, що поліпшують розумові здібності

Пять технологій майбутнього, які змінять людей
Кадр з фільму «Області темряви»

Можливо, ви бачили краєм ока, що все більше студентів (як мінімум, за кордоном) використовують препарати не за прямим призначенням, а для підвищення продуктивності. Наприклад, «аддерол», яким лікують дефіцит уваги, або «провігіл», яким борються з нарколепсією. Студенти сподіваються, що препарати підвищать їх увагу та допоможуть скласти іспити. І їх багато.

Останнє неофіційне опитування в журналі Nature показало, що один з п’яти вчених, допущених до вивчення ноотропів, спірного класу препаратів, що підвищують продуктивність мозку за рахунок зміни кількості нейрохімічних речовин, підтвердив, що такі речовини покращують постачання мозку киснем або стимулюють зростання нейронів.

Такий «допінг для мозку» стає все більш поширеним. З’являються нові ноотропні речовини, які можна придбати без рецепта. Один з таких, продукт Onnit Labs, Alpha Brain містить інгредієнти, які нібито підвищують рівень природного нейромедіатора ацетилхоліну. Письменник Арі Ліво, нещодавно випробував дію цього препарату, зазначив, що після прийому бачив надзвичайно живі сни і прокинувся раніше, ніж зазвичай, відчуваючи себе виспаним і бадьорим. Ліво також підмітив, що був «більш зібраний і відчував емоційну стабільність». І хоча експерти попереджали, що використання малодосліджених речовин може бути небезпечним, немає ніяких доказів того, що в довгостроковій перспективі вони шкідливі.

4. Ми зможемо рухати предмети силою думки

Пять технологій майбутнього, які змінять людей
Ви напевно чули про екстрасенсів, які можуть згинати ложки силою думки (псіхокінез) – тобто, маніпулюють неживими предметами за допомогою своїх здібностей. Що ж, хоча всі випадки такого «псіхокінеза» були розбиті в пух і прах скептиками, в останні роки вчені домоглися певних проривів на цьому грунті. По суті, ви ж можете переміщати предмети, натискаючи кнопку на джойстику? Чому б не прибрати цей незручний предмет?


Ключ до цих здібностям лежить у сфері, яка називається інтерфейсом машинного мозку (ІММ) і по суті є каналом зв’язку, через який ваші нейрони посилають сигнали зовнішніх пристроїв з такою ж легкість, з якою ви напружуєте свої м’язи. Вчені почали розробку подібних алгоритмів ще в 70-80-х роках. До середини 2000-х, вони почали розробляти електронні імпланти мозку під назвою «нейропростези» (neuroprostheses), які дозволяють управляти курсором, наприклад, без використання додаткових гаджетів. Технологія знаходиться в зародковому стані, але вчені зробили висновки, що коли-небудь подібні імпланти будуть неймовірно корисні паралізованим людям. Таких, як Стівен Хокінг. Абсолютно безнадійні інваліди зможуть ходити і діяти нарівні з людьми, які не страждають від таких недуг.

Інші вважають, що одного разу ми зможемо не тільки включити мікрохвильовку або завести машину, просто подумавши про це, але будемо нерозривно пов’язані з комп’ютерами і пристроями, які постійно будуть надавати нам інформацію безпосередньо в мозок. Наприклад, було б непогано зберігати обличчя та імена людей, а також дати їх днів народження на окремій поличці головного мозку і при необхідності витягати. Цього ж ніхто не пам’ятає.

5. Ми досягнемо цифрового безсмертя

Пять технологій майбутнього, які змінять людей

Можливо, найбільшим обмеженням людського інтелекту є його термін придатності. Ви будете вчитися все життя, але незважаючи на те, якими розумними станете в підсумку, ваше тіло, яке, по суті, є всього лише контейнером, помре. Люди намагалися подолати це шляхом написання книг і зібраннями бібліотек, але всерівно важко назавжди зберегти хоча б шматочок даних, що зберігаються в 100 мільярдах нейронів головного мозку.


Деякі футурологи бачать світло в кінці цього тунелю. Що якщо взяти і оцифрувати весь вміст нашого мозку, а потім завантажити ці дані в комп’ютер або робот? Підприємець і медіамагнат Дмитро Іцков нещодавно розповів, що така можливість з’явиться вже в найближче десятиліття. Але це тільки перший крок. Через тридцять років можна буде скопіювати і завантажити людську свідомість в машину або навіть голографічне віртуальне тіло – тобто, створити програмне забезпечення, що копіює людину.

Звучить неймовірно. Але враховуючи прогрес у сфері нейросинаптичних комп’ютерних чіпів – тобто, машин, які імітують нейрони і синапси головного мозку – складно просто посміятися над сміливим прогнозом Іцкова. Подивіться на ці фінансування: мільярд євро було виділено на розвиток Blue Brain Project – віртуальної симуляції людського мозку у всій його складній красі. Такі чіпи зможуть не тільки зберігати інформацію, але імітувати дії справжніх клітин мозку. А значить, ми не просто зможе створити повну копію свого мозку, але і працювати після смерті, коли «контейнер», тобто м’ясо, буде непридатне. Скільки б п’єс зміг написати Шекспір, проживи він ще сто років?

Не варто забувати, що поряд з технологіями майбутнього, які дійсно можуть одного разу змінити наш світ до невпізнання, є технології, на які чекають люди, але яких швидше за все не буде.

Натхнення: hi-news.ru, http://cikavosti.com