04.03.13

Володимир Івасюк


Герой нашого часу
 Володимир Івсюк - золоте надбання України
    Сьогодні, четвертого березня, день народження Володимира Івасюка – автора «Червоної рути». Ця карпатська квітка з 70-х років ХХ століття прославила українців, як народ, що здатен творити геніальні твори світового масштабу.

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року в місті Кіцмані Чернівецької області. Після школи поступив до Чернівецького медичного інституту. За культивування українських національних традицій був відрахований. Працював на заводі. Потім поновив навчання.

У цей час Івасюка вже знали як творчу особистість. Він добре малював, професійно грав на багатьох музичних інструментах, писав пісні. Цей молодий чоловік був завжди душею студентських і творчих компаній. Добре і щиро «бавив» друзів і знайомих.

У 1971 році переїхав до Львова. У нашому місті він завершив навчання у медінституті та отримав консерваторську освіту. Івасюка вже знали, він був досить популярним в радянській Україні. Визнання до двадцятиоднорічного(!) Володимира прийшло з написанням двох потужних музичних творів «Червона рута» та «Водограй». Це було у 1970-у році.

«Червону руту» було виконано по центральному радянському телебаченню самим Івасюком з учасниками ансамблю «Смерічка» Зінкевичем та Яремчуком.

Це був успіх, який зараз неможливо уявити й оцінити. Українську «Червону руту» почав співати весь Радянський союз. Для тодішньої досить простенької совкової попси це був інтелектуальний вибух україномовного твору.

У 1974 році на престижному міжнародному пісенному фестивалі «Сопот» Софія Ротару перемогла з піснею Івасюка «Водограй». Потім ця співачка виконувала багато пісень Володимира, в тому числі і «Червону руту». Івасюк та його твори принесли справжню популярність Ротару.

Володимир Івасюк і ансамбль «Смерічка» стали першими, хто записував пісні під якісні телесюжети-супроводи. Вони фактично у 70-х роках минулого століття стояли біля засад творення, у нашому сучасному сприйнятті, якісних відеокліпів. Поп-музика українців того часу била усі рекорди популярності у Союзі. Сюжети «кліпів» були пов’язані виключно із культивуванням української (у більшості карпатської) природи, вишиванки, наших національних традицій. Ще в 1971 році в Яремчі було відзнято цілий музичний фільм «Червона рута», де співали Івасюк, Зінкевич, Яремчук, Ротару.

…У травні 1979 року Володимира Івасюка було знайдено повішеним у лісі в Брюховичах. Справа не закрита до сьогодні. Похорон Івасюка був одним із наймасовіших в тодішній Україні. Друзі і прості люди були у відчаї, щиро плакали і тихо проклинали владу. …Софія Ротару із вбитим українським генієм попрощатися не приїхала. Львів їй це пам’ятає донині.

Івасюк прожив 30 років. Він написав 107 пісень, 53 інструментальних твори. Багато. Але скільки можна було ще зробити…


Пам'ятник В.Івасюку у Львові
За сприяння http://vorobus.com/