21.12.12

Навчальний блог

Чому слід створювати навчальний блог?


Працюючи в школі вчителем фізики більше 20-ти років я неодноразово ловив себе на думці, що викладаючи ту чи іншу тему з фізики та особливо з астрономії, за встановлену програмою кількість навчальних годин, не встигав довести до учнів багато неймовірно цікавих , захоплюючих фактів.
І з бажанням підвищити зацікавленість у дітей до фізики та астрономії вирішив створити для учнів свого класу навчальний інтернет-блог. Передумовою такого створення було, по-перше, бажання самого вчителя, і по-друге, вільний доступ всіх учнів до інтернету.

Створений мною блог «Добра фізика» існує вже майже три роки, постійно зростає кількість його відвідувачів і не лише зі Львова та інших міст України, але і з інших країн. Інтернет-блог «Добра фізика» став переможцем Всеукраїнського конкурсу навчальних блогів у 2011 році та отимав звання «Диво блог» від інших блогерів.
Але що таке блог?
Блог – це сайт, який створюється довільним користувачем і легко змінюється під власні потреби або з огляду на зміну певних зовнішніх обставин. З іншого боку блог – це електронний щоденник, у якому записи упорядковані в зворотньому хронологічному порядку. Блог – це також середовище для спілкування, обміну думками, співпраці. Зрештою блог – це принципово новий світ для навчання, де кожен: чи користувач, чи автор можуть легко досягнути своєї мети або цілі.
Знання, які не використовуються на практиці – марні. Цінність знань полягає в їх практичному застосуванні. Саме навчальний інтернет-блог дозволяє більш повно  застосовувати свої знання та вміння на практиці та наблизитись у розв’язанні цілком конкретної задачі – підвищення ефективності навчання  своїх учнів.
Слід відзначити, що інтернет –це  надзвичайно потужний навчальний інструмент. Адже володіючи елементарними навичками пошуку можна отримати будь-яку інформацію і перетворити її спершу на знання, а потім і на досвід. І саме інтернет-блоги – це ті носії, які можуть і повинні перетворитися на своєрідну «позакласну школу» для учнів.

 Чому слід створювати навчальний блог?

Розглянемо десять причин, які переконують в необхідності ведення вчителем навчального інтернет-блогу.
По-перше, за допомогою навчального блогу можна доповнювати викладений на уроці матеріал цікавими фактами, відео-експериментами, якісними задачами та необхідними коментарями.
По-друге, за допомогою повідомлення в блозі можна дати довільне оголошення, анонс, нагадування, котре обов’язково буде прочитане.
По-третє, за допомогою інтернет-блогу можна займатись з учнями додатково, готуючи їх до найрізноманітніших конкурсів, олімпіад та турнірів, розв’язувати задачі підвищеної трудності, а також олімпіадні завдання, звичайно за умови, якщо учні проявляють до цього інтерес.
По-четверте, за допомогою навчального блогу можна вести дискусії з учнями та батьками на будь-які теми.
По-п’яте, за допомогою блогу можна проводити різні домашні дослідження, результати яких учні мають можливість презентувати у блозі викладача-предметника.
По-шосте, навчальний інтернет-блог стає незамінним під час карантинів, дозволяючи при цьому не переривати навчальний процес та успішно виконувати програму.
По-сьоме, навчальний блог дозволяє вести журнал успішності в вільному інтернеті, дозволяючи і дітям, і особливо їх батькам, слідкувати за результатами навчання, формуючи при цьому об’єктивну картину.
По-восьме, навчальний блог дозволяє підвищити інтерес учнів до свого предмету, заохочує їх до освоєння персонального комп’ютера та, звичайно, підвищує авторитет учителя.
По-дев’яте, навчальний блог дозволяє самовдосконалюватися вчителю як у знанні свого профільного предмету, так і в освоєнні основ інформатики та повторенню азів іноземної (англійської) мови.
По-десяте, створити навчальний інтернет-блог може кожен, адже це легко та абсолютно безкоштовно. Необхідні при цьому лише знання педагога, його бажання, ПК та вільний доступ до інтернету.






2 коментарі:

  1. Величезне Вам спасибі за такий цікавий, корисний і насичений матеріал! Це якраз те, що мені було потрібно для підготовки до методичного об'єднання вчителів географії. Скористалася всіма Вашими дописами стосовно "Блогу для вчителів". Дякую!

    ВідповістиВидалити