15.12.12

Ми в матриці

Фізики подивилися на Всесвіт очами інопланетян
Всесвіт - матриця???
Вчені намагаються перевірити гіпотезу про те, що ми живемо "в матриці"
Нео, якій таблетці віддаєте перевагу: червоній чи синій?

Деякі фізики та працівники університетських дослідницьких лабораторій стверджують, що можливо перевірити тестами теорію, яка стверджує, що Всесвіт являє собою генеровану комп'ютером модель - computer simulation, подібно показаній у фільмі 1999 року "Матриця".

У 2003 році професор філософії Оксфордського університету Nick Bostrom опублікував статтю "The Simulation Argument" , в якій доводив, що "
ми напевно живемо всередині комп'ютерної симуляції". Тепер група вчених Корнельського університету оголосила, що їм вдалося розробити серйозний метод для тестування гіпотези, яка стверджує, що ми всі не більш ніж цифрові моделі в комп'ютерній грі якоїсь давньої цивілізації.

Дослідники з University of Washington підтверджують розумність запропонованого методу , заявляючи, що таке тестування цілком можливо. У листопаді подібна методика тестування була запропонована німецькими фізиками .

Як же вони припускають перевірити, існуємо ми насправді чи ні? Для цього дослідники будують свої власні комп'ютерні моделі, симуляція яких заснована на техніці, званої lattice quantum chromodynamics (хромодинаміка квантової решітки). І хоча в даний час цей метод здатний створювати моделі, що лише злегка перевищують за розміром ядро ​​атома, професор фізики Вашингтонського університету Мартін Савідж говорить, що ці ж принципи можуть бути використані для створення симуляційних моделей набагато більших масштабів.

"Це лише перше, що перевіряється досвідом факсиміле природи, - говорить Савідж, - Але якщо створити досить великі моделі, врешті-решт можна отримати щось еквівалентне нашому Всесвіту".

Метод тестування набагато більш складний. Судіть самі по поясненню, даному вченими Корнельського університету: "Використовуючи історичний розвиток теорії шаблону решітки, резонно припустити, що наш Всесвіт являє собою зародкову цифрову модель з недосконалою ферміонною дискретизацією Вільсона, і потім досліджувати потенційно спостережувані наслідки такого припущення".

У перекладі це означає: якщо енергетичні факсиміле в нашій моделі збігаються з існуючими у великому Всесвіті, це буде найсильнішим доказом на користь того, що ми існуємо всередині модельної симуляції.

Один зі студентів Савідж висунув цікаве питання як наслідок з цієї гіпотези: якщо ми дійсно виявимо, що така природа нашого існування - чи спробуємо ми встановити комунікацію з цивілізацією, котра нас створила?

Студентка Вашингтонського університету Зора Давуді говорить: не виключено, що Творець моделі нашого Всесвіту міг створити і інші моделі, і що можливо нам слід "спробувати просто" встановити комунікації з ними. "Питання тут ось у чому: 
чи можливі комунікації з іншими Всесвітами, якщо вони працюють на платформі тієї ж операційної системи?"

via art-of-arts

Немає коментарів:

Дописати коментар