22.12.12

Не наукова фантастика



Наукова фантастика – фантастика, але зовсім не наукова


Інколи сценаристи голлівудських науково-фантастичних фільмів «перегинають палицю» під час народження сценарію майбутнього шедевру. Розглянемо декілька фільмів, в яких їх творці «перестаралися» - їх наукова фантастика виявилась далеко не науковою.


1.  «Армагедон» (1988) 

Фільм з Брюсом Віллісом у головній ролі. Красивий сюжет, красива картинка, але у фільмі не враховано того, що на астероїді гравітація є мізерною, і, очевидно, не те, що їздити по ньому, але і ходити практично неможливо. А здійснювати на ньому бурові роботи – це справжня фантастика.


2. «Чорна діра» (1979)


Космічний бот попадає в чорну діру, але не гине у ній, розпадаючись на найменші часточки, а разом з іншими героями в космічному кораблі,  милується оточуючими краєвидами, а потім … спокійнісінько вилітає з неї. Це справжній науковий ляп, оскільки ніщо не може перебороти гравітацію чорної діри, навіть світло – тому вона і є чорною, невидимою жителькою Всесвіту.


3. «Матриця» (1999)


Машини використовують людей як джерело дешевої енергії. Проте пораховано, що для підтримання нормального стану людини витрачається більше енергії, ніж можна отримати її назад. Розумні машини це також можуть прорахувати, тому даний фільм – також науковий  ляп.


4. «Земне ядро» (2003)


Герої фільму на диво-машині мандрують до центру Землі, а потім повертаються назад. Авторами сценарію не враховано великі тиски всередині Землі, високі температури, які жоден сплав не здатен витримати, а також відстань подорожі, яка становить майже 3 200 км. Здійснити таку  подорож – справжня нереальна фантастика.


5.  «Післязавтра» (2004)


Льодовиковий період наступив вмить – це суперечить інертності довільних процесів. А замерзання атмосфери взагалі суперечить всім розумним законам фізики. Ще однією неточністю є безглузде обґрунтування настання льодовикового періоду.


6.  «Я – легенда» (2007)


За сценарієм фільму віруси перетворюють людей на вампірів. Головний герой виготовляє зі своєї крові вакцину. Але, щоб здійснити таку процедуру, потрібно спочатку самому захворіти. У фільмі такий факт відсутній.


7. «2012» (2009)


Танення льодовиків спричиняють глобальну повінь. Звичайно, льодовики можна розтопити, але води у них замало, щоб здійснити біблійний потоп. Автори фільму над цим не задумувалися.





Немає коментарів:

Дописати коментар