09.09.13

Айнштайн

Айнштайн - неуч: міф чи реальність?


Вчений з гумором.
   Багато "двієчників" втішають себе думкою про те, що Альберт Айнштайн - великий фізик, автор знаменитої теорії відносності, нобелівський лауреат - в дитинстві теж був двієчником.

А чи правда це?

Краще всяких слів говорять факти. Отже, перед вами атестат зрілості Альберта Айнштайна, отриманий ним в кантональній школі Арау (Швейцарія) у вересні 1896 р. в віці 17 років (оцінки виставлялися за шестибальною системою).

 
Доказ: Айнштайн - чудовий учень.
Переклад:


Німецька мова - 5
Французька мова - 3
Англійська мова – н/а
Італійська мова - 5
Історія - 6
Географія - 4
Алгебра - 6
Геометрія (планіметрия, тригонометрія, стереометрія та аналітична геометрія) - 6
Нарисна геометрія - 6
Фізика - 6
Хімія - 5
Природна історія - 5
Художній малюнок - 4
Технічний малюнок – 4

Як бачите, Айнштайн блискуче орієнтувався в точних науках, та й з решти предметів мав пристойні оцінки. Вищий бал отриманий ним з історії, алгебри, тригонометрії, геометрії та фізики. З інших предметів оцінки дещо скромніші. Найнижча оцінка - 3 - була отримана ним з французької мови. Тим не менше, під час візиту до Єрусалиму в 1923 році він вільно прочитав лекцію на французькій мові. Не атестований Айнштайн був тільки з англійської, і ця обставина вельми ускладнила його життя, коли він в 1933 р. переїхав до Сполучених Штатів. 

Звідки ж тоді взявся міф про погану успішність генія?

Вся справа в тому, що Ейнштейн більшу частину часу навчався у Німеччині, але отримував шкільний атестат у Швейцарії, де система оцінок була протилежна до німецької:   у Німеччині найвищим балом була одиниця, трохи нижче двійка і так далі, а швейцарські вчителі використовували пряму шестибальною систему.
 


У школі (Луітпольдівская гімназія в Мюнхені) Альберт Айнштайн справді не був одним з перших учнів (хоча з математикою, латиною і фізикою у нього ніколи не було проблем). Причиною тому було вільнодумство майбутнього нобелівського лауреата. Він не терпів авторитарного ставлення вчителів до учнів, атмосфери в гімназії, близькою до військової. «Вчителі молодших класів поводяться як фельдфебелі, а старших класів - як лейтенанти», - згадував Айнштайн пізніше. «Я зневажаю тих, хто із задоволенням крокує строєм на урок музики - головний мозок даний їм помилково. Цілком вистачило б і спинного! »- Писав він. Учень не приховував свого неприйняття до викладачів, і воно було взаємним. Одного разу один з вчителів зізнався йому: «Як буде здорово, коли ти, нарешті, залишиш гімназію». На заперечення Ейнштейна, що він нічого поганого не зробив, той пояснив: «Твоя присутність і байдуже ставлення до всього, чого ми вчимо в класі, підриває репутацію всієї школи».

Таким чином, «поганим» учнем Айнштайн був тільки в сенсі поведінки в умовах воєнізованої шкільної системи, котра зводилась до механічної зубріння («Я був готовий стерпіти будь-яке покарання, лише б не вчити на пам'ять безглузду нісенітницю»). Але це лише ще один доказ непересічної особистості майбутнього нобелівського лауреата. А між тим він багато займався самостійно, захоплювався читанням. З дитячих вражень Айнштайн пізніше згадував найбільш сильні: «Начала» Евкліда і «Критику чистого розуму» І. Канта. Крім цього, з ініціативи матері він з шести років почав займатися грою на скрипці. Захоплення музикою зберігалося у Ейнштейна впродовж всього життя. Уже перебуваючи в США у Прінстоні, в 1934 році Ейнштейн дав благодійний концерт на користь емігрували з нацистської Німеччини вчених і діячів культури, де виконував на скрипці твори Моцарта.


Чималу роль у створенні міфу про Айнштайна-двієчника зіграла також помилка одного з ранніх біографів генія, який сплутав швейцарську систему оцінки знань з німецької.


Таким чином, дорогі двієчники, не варто виправдовувати свою лінь і відсутність старанності байками про те, що навчання погано давалася автору найнезрозумілішої теорії у світі - це найчистішої води вигадка. Щоб наблизитися до Ейнштейна, спробуйте для початку вийти на одні «п'ятірки» з математики або що-небудь зрозуміти в творах Іммануїла Канта.


До речі ...


Слід розвіяти ще один мі: про те, що Айнштайн провалив вступний іспит у ВУЗ, і здав його тільки з другого разу. Для цього розповім детальніше про історію отримання атестата, копія якого наведена на цій сторінці.


Насправді Айнштайн пішов з гімназії, так і не отримавши атестата, з причин, описаними вище.

Батько молодої людини наполягав на тому, щоб він викинув з голови весь цей «філософський дурниця» і подумав про те, як отримати розумну професію; він схилявся до інженерного поприщу, раз вже син так сильно захоплювався математикою і фізикою. Порадою батька довелося наслідувати. На сімейній раді було вирішено відправити Альберта в технічний навчальний заклад. Причому потрібно було вибрати таке, де викладання велося рідною йому німецькою мовою. Німеччина виключалася - Альберт намір був відмовитися від німецького громадянства, щоб не служити в армії, куди призивали в 17 років. Поза Німеччиною найбільшою популярністю користувався Цюріхський політехнічний інститут (політехнікум), і Айнштайн відправився туди восени 1895 року, хоча для вступу йому не вистачало 2 років до необхідних 18-ти.

Паспорт

Якщо вірити його власними спогадами, спеціальність, яку обрали для нього батьки, до такої міри йому не подобалася, що він практично не готувався з тих предметів, які його не цікавили - ботаніки, зоології, іноземних мов. Відповідно, їх він здав чи не гірше всіх абітурієнтів, хоча відзначився на іспитах з математики та фізики. Зіграло свою роль і відсутність гімназичного атестата: його не прийняли. Однак директор інституту, вражений математичної ерудицією юнаки, дав йому добру пораду: закінчити одну з швейцарських середніх шкіл для отримання атестата і через рік знову зробити спробу вступити до інституту. Він рекомендував кантональних школу в маленькому містечку Арау як найбільш передову і за методами навчання, і за складом викладачів. Альберт так і вчинив, і у вересні наступного року успішно здав всі випускні іспити, а вже в жовтні 1896 року був зарахований до політехнікуму на педагогічний факультет без іспитів.
 
Доцільно також прочитати: