19.04.14

Земля: майбутнє

Як виглядатиме Земля через 50 століть?

Світ майбутнього

Людські технології отримали істотний розвиток за останні 5000 років. Ми змінюємо ландшафт, клімат і біологічне різноманіття. Ми звели хмарочоси для життя і колосальні гробниці для мертвих. Можливо, найважливіше, що ми навчилися використовувати енергію планети, але нам потрібно ще більше енергії.

Ця ненаситна жага енергії продовжуватиме визначати розвиток людської цивілізації ще 5000 років. Як результат, вона розповість, як виглядатиме Земля в 7014 нашої ери.

У 1964 році російський астрофізик Микола Кардашев припустив, що технічний прогрес цивілізації безпосередньо корелює з кількістю енергії, якою можуть управляти її громадяни. Він визначив три класифікації для розвинутих цивілізацій в галактиці:
  • Цивілізація I типу є господарем планетарної енергії, вона може використовувати всю наявну енергію планети.
  • Цивілізація II типу може використовувати енергію всієї зоряної системи.
  • Цивілізація III типу може керувати енергією в галактичному масштабі.
Космологи використовують шкалу Кардашева, щоб передбачити розвиток майбутнього людства і інопланетних цивілізацій. В даний час сучасним людям навіть немає місця на цій шкалі. По суті, ми представляємо собою нульовий тип цивілізації, але в кінцевому рахунку перейдемо до цивілізації I типу. Кардашев сам сказав, що цей перехід відбудеться. Але коли?

Фізик-теоретик і футуролог Мічіо Кайку пророкує, що цей перехід відбудеться через століття. Фізик Фрімен Дайсон оцінює час до переходу в не менш 200 років. Кардашев припускав, що близько 3200 років знадобиться людям на те, щоб стати цивілізацією II типу.

Якщо людство досягне статусу цивілізації I типу до 7014, у нього все ще буде можливість маніпулювати і контролювати атмосферу і геотермальні сили. Війна і самознищення представлятимуть загрозу для людства, але екологічні проблеми підуть в минуле.

Якщо ми досягнемо статусу цивілізації II типу до 7014, люди 71 століття будуть володіти ще більшою технологічною міццю. Дійсно, така цивілізація зможе закапсулювати зірку роєм супутників і споживати її енергію. Інші вважають, що цивілізація II типу дозволить собі міжзоряні подорожі і можливість рухати цілі планети – і поряд з тим прори, які відбудуться в сферах генетики та обчислювальної техніки.

Такі люди майбутнього, швидше за все, будуть суттєво відрізнятися від нас. Вони можуть стати тим, що футурологи і філософи називають постлюдство або трансгуманізм.

За п’ять тисяч років може відбутися багато чого. Ми можемо знищити себе в процесі війни або виходу нанотехнологій з-під контролю. Можливо, ми не зможемо пом’якшити загрозу потрапляння астероїда або комети. Ми навіть можемо зіткнутися з позаземною цивілізацією II типу задовго до того, як самі досягнемо цього стану.
Натхненник http://cikavosti.com/zemlya-cherez-5000-rokiv/

Немає коментарів:

Дописати коментар